Een aanrijding, geschil of andere schade aan je voertuig of een voertuig van een derde? Geef je schade snel en correct door zodat jij vlot en zorgeloos weer op weg kan.
Heb je geen idee wat je moet doen in geval van een aanrijding? Wij helpen je graag verder. We geven je de eerste stappen die je best volgt in geval van een aanrijding en we delen enkele tips voor het invullen van een aanrijdingsformulier. Vul in het geval van gelede of veroorzaakte schade ook zo snel mogelijk ons formulier in en geef zo online je schade aan.
Wanneer iemand anders (een derde) jou materiële of lichamelijke schade berokkent of wanneer jouw belangen bedreigd zijn, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeringsmakelaar. Ook wanneer jij schade zou berokkenen bij iemand anders doe je hetzelfde. Wacht niet tot de tegenpartij jou voor de rechtbank daagt.
Maar waarom is het nu zo belangrijk dat je je makelaar onmiddellijk inlicht? Wel, volgens onze verzekeringswetgeving verjaart jouw recht op rechtsbijstand na 3 jaar. Dat wil zeggen dat als je niet binnen de 3 jaar melding doet van schade of van een geschil, je niet meer kan terugvallen op de dekkingen van je rechtsbijstandpolis.
Daarom moet je jouw makelaar steeds onmiddellijk inlichten. Beschouw als schadegeval of geschil iedere conflictsituatie waarvoor je via jouw rechtsbijstand verzekerd bent en waarvan je kan denken dat het vroeg of laat in een rechtszaak zou kunnen uitmonden. Het heeft geen enkel belang of de derde of de tegenpartij op dat moment al dan niet gekend is.
In het geval van een diefstal bijvoorbeeld, waarbij jij slachtoffer
bent, moet je die diefstal dus niet enkel snel aan de politie melden, maar ook aan jouw makelaar, zelfs als de daders nog niet gevonden zijn. Je makelaar brengt dan onmiddellijk jouw verzekeraar op de hoogte.
Welke documenten zijn nuttig voor je makelaar?
Moet je steeds een advocaat inschakelen en procederen?
Het is zeker niet altijd nodig om een advocaat in te schakelen. Bespreek eerst met je makelaar of je een advocaat onder de arm zou nemen. Je kan pas een advocaat inschakelen wanneer de zaak voor het gerecht komt. Het is echter zo dat er eerst een gespecialiseerd team helpt om jouw belangen optimaal te verdedigen. Dit team kan vaak een zaak snel en efficiënt regelen zonder tussenkomst van een rechtbank, wat sterk in je eigen voordeel speelt. Het overgrote gedeelte van geschillen wordt trouwens minnelijk opgelost, zonder tussenkomst van de rechtbank.
In sommige gevallen echter kan een geschil pas beslecht worden in de rechtbank. In dat geval heb je het recht om zelf een advocaat te kiezen. Als particulier is dit geen eenvoudige opgave. Zonder praktische ervaring moet je immers uit 15.000 Belgische advocaten een geschikte kandidaat voor jouw zaak kiezen. Daarom vraag je best aan je makelaar om je bij te staan om een keuze te maken.
Waar vul je wat in?
A. Algemene gegevens
B. Jouw gegevens
C. Gegevens tegenpartij
D. Kruis jouw eigen voertuig aan ter verduidelijking
E. Duidelijke schets
F. Schade eigen voertuig
G. Schade voertuig tegenpartij
H.Opmerkingen
I. Handtekeningen
Waar vul je wat in?
A. Algemene gegevens
B. Jouw gegevens
C. Gegevens tegenpartij
D. Kruis jouw eigen voertuig aan ter verduidelijking
E. Duidelijke schets
F. Schade eigen voertuig
G. Schade voertuig tegenpartij
H.Opmerkingen
I. Handtekeningen
Via dit formulier kan je geleden of veroorzaakte schade aan jouw voertuig of aan een ander voertuig doorgeven. Ook het aanrijdingsformulier kan hierbij toegevoegd worden.
Heb je nog andere vragen of had je graag nog iets meer informatie ontvangen in verband met onze diensten? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen je maar al te graag jouw tocht zorgeloos verder te zetten!
Wij staan 24u/24u klaar om jou uit de nood te helpen